Hur väljer jag rätt bromsar för min bil?

Till de flesta bilmodeller så finns det flera olika bromsbelägg och bromsskivor. Nu pratar vi inte om typerna som ex. sport, gata, slitsade osv, utan originalbromsarnas
storlek och form.

Ett exempel kan vara att en original Audi A4 B8 finns med:

  • Olika motorstorlekar
  • Utrustningspaket
  • Pre-facelift & Facelift

Det i sin tur kan göra att din bilmodell, årsmodell & motorstorlek ändå har två eller flera produkter som kommer upp om du väljer bromsskivor.

Så det enda (säkra) sättet är att mäta vad du har! Så vad betyder det då?

Bromsskivor

På våra bromsskivor & belägg så hittar du teknisk info som mått, ritning m.m. Den använder du till att jämföra med dina bromsskivor t.ex.
Står det att våra bromsskivor är 345mm i diameter, så är det det måttet du behöver kolla om du har. Diameter mäter du genom att ta en tumstock eller måttband, tvärs över bromsskivan, från kant till kant. Det kan vara lite klurigt, men får du fram ett ungefärligt mått så kommer du kunna urskilja vilken produkt du ska ha.
 

Bromsbelägg

Belägg till bilar baseras på en så kallad backing plate. Det är själva formen som oftast är gjord i metall som sitter bakom själva belägget/blandningen. Den är själva formen till vilka bromsok (bilmodeller) belägget passar. Formerna kan vara ganska lika, men det är viktigt att du får rätt, för annats glider inte belägget i oket som det ska.

Samma sak som ovan gäller här om din bil erbjuds flera beläggformer, pga ex. utrustningspaket (original sportbromsar, M-sport osv.). 
Kontrollera vad din bil har genom att ta reda på beläggformen, antingen genom att ta ur ett belägg och titta, eller sök reda på vad just din bil har för bromssystem. 

Vi hjälper dig gärna att hitta rätt bromsar till bilen. Skriv till vår support via formuläret eller chatten så hjälper vi dig rätt!